Sikeres élőfavizsgálati bemutató


A műszeres élőfavizsgálat lehetőségei nagyot fejlődtek az elmúlt évtizedekben. A szemrevételezéses vizsgálat során valószínűsített problémákat precíz módon igazolhatjuk ezekkel a vizsgálatokkal; legyen szó korhadásról, stabilitási problémákról, vagy bármilyen más, akár csak a faanyagminőséget befolyásoló tényezőkről. Ezekkel a módszerekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők a 2020. október 2-án tartott, a Faalapú Termékek és Technológiák által szervezett Műszeres élőfa vizsgálati bemutatón

Köszöntő

Érdeklődők, a témával napi szinten foglakozó szakemberek, településvezetők, egyetemi oktatók és hallgatók is elfogadták a Soproni Egyetem meghívását arra a gyakorlati bemutatóra, melynek keretében az élőfák roncsolásmentes műszeres vizsgálatának lehetőségei kerültek terítékre. A program elején Dr. Bejó László, az FTTI igazgatója és a Bódig József Roncsolásmentes Faanyagvizsgálati Laboratórium vezetője bemutatta a 30 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírnévvel rendelkező laboratórium tevékenységét. Beszélt az élőfák vizsgálatának jelentőségéről és módszereiről is, külön hangsúlyozva, hogy miközben jelenlétük nagyon fontos a városi környezetben, a fák biztonsága mindent felülíró szempont, ezért nagy felelősség azt eldönteni, hogy egy fa mikor válik veszélyessé. Ennek eldöntéséhez adnak szempontot a bemutatott módszerek.

A ragyogó őszi napsütésben, a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében sorra került bemutató során négyféle módszerrel, az élőfa húzóvizsgálattal, az akusztikus tomográfiával, az impedancia tomográfiával, valamint a rezisztográfos élőfa vizsgálattal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A mérések bemutatásában részt vett Prof. Dr. Divós Ferenc és a FAKOPP Bt. munkatársai, valamint Puskás Lajos szakértő is.

1   2
3   4

A rendezvényt az EFOP 3.6.1-16-2016-0018 projekt támogatta.