A fa ezer arca - megjelent Dr. Gerencsér Kinga új könyve

módosítva: 2021.06.30 08:41 Kategória : Hírek

 

Újabb izgalmas kiadvánnyal örvendeztette meg a fák iránt lelkesedő olvasóközönséget intézetünk nyugalmazott oktatója, Dr. Gerencsér Kinga címzetes egyetemi tanár. A könyv bemutatja az élő fa és az erdő nem anyagi szolgáltatásait, melyek elengedhetetlenek mind a környezetvédelem, mind a lakosság életminőségének szempontjából. Tájkép formáló szerepén túl megtudhatjuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a negatív ionoknak, amelyek az erdő levegőjében felszaporodnak és mi az „erdőfürdőzés”, milyen lombkorona házak, hotelek és éttermek vannak, mi az élőfaszobrászat, milyen gyógyhatásai vannak a faölelésnek, a fák leveleiből és virágaiból készített teáknak, krémeknek, fürdőknek, és melyik fa termése mire jó, valamint a fák nedvei milyen kincseket rejtenek. Megismerhetjük mennyiféle alapanyag készíthető testéből, hogy miért a jövő nyersanyaga a fa, hogyan ihlette meg Gauidit egy nyírfasor a kőkatedrális megalkotásánál, milyen előnyei vannak a fából való építkezésnek, hogy a fatermékekben megkötött CO2 van és ha minél több fát ültetünk és használunk fel, annál többet teszünk klímánk védelméért. Rácsodálkozhatunk mennyi féle formában és színben jelenik meg tárgyainkban, hogyan szolgálja kikapcsolódásunk, szellemi, fizikai feltöltődésünk és mindennapi életünk szebbé, barátságosabbá tételét, milyen kreatív ötletek születtek különleges felhasználásuk során, és mi mindent rejt magában vegyi felhasználása. Különleges élményt nyújt az új kutatási eredményeken alapuló kuriózumokba való betekintés. Még sorolhatnánk a számtalan felhasználási lehetőséget, melyet ez a csodálatos anyag rejt magába. Inkább idézzünk a rektori ajánlóból: 


Tovább

Sopron-Kolozsvár 2021 Terméktervezői Workshop

módosítva: 2021.06.11 13:51 Kategória : Hírek


Elstartolt a Sopron-Kolozsvár 2021 Terméktervezői Workshop. Június 9-16 között az ipari termék- és formatervező mérnöki szak hallgatói a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatóival közösen bizonyíthatják terméktervezői tudásukat és kreativitásukat. A Kolozsvári Bútoripari Klaszter által szervezett workshop célja a klasztertagok igényeire alapozott új termékek tervezése hallgatók bevonásával. A 6-6 hallgató és 3-3 oktató három vegyes csapatban három témát dolgoz fel, az eredményeket pedig június 16.-án az Erdélyi Klaszterek Nemzetközi Konferenciáján (TCIC 2021) mutatják be.

Tovább

Ply Design House 2021 pályázat

módosítva: 2021.05.06 09:32 Kategória : Hírek

 

A Plydesign designmárka FRIGATE székcsaládja elnyerte a rangos nemzetközi díjat, az IF DESIGN AWARD-ot Termék kategóriában – a díj 67 éves fennállása óta nem volt még arra példa, hogy magyar bútor megkapja ezt a szakmai elismerést. Az iF DESIGN AWARD sikere arra ösztönözte a Plydesign márkát, hogy kiterjeszti a közös munkát új, kreatív tehetségekkel, ezért nyílt ötletpályázatot hirdet a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegeltlemez használati-, kiegészítő- és berendezési tárgy tervezése témakörben.


Tovább

Ped-Ing-Toy Project

módosítva: 2021.02.19 12:18 Kategória : Hírek

 

A félév kezdetével (2021. február) elindult az óvodapedagógus hallgatók (BPK, 1. évfolyam G4S-SP csoport) és az ipari termék- és formatervező mérnökhallgatók (SKK, 2. évfolyam) közös játék készítő és tervező projektje.  

Tovább